Print Friendly, PDF & Email

engineering-jobs
Εάν στο υπουργείο Ανάπτυξης θεωρούν μεταρρύθμιση το μπάχαλο που ετοιμάζουν στα δικαιώματα υπογραφής των μηχανικών, μηχανολόγων, χημικών και άλλων επιστημόνων του κλάδου καλύτερα να τα αφήσουν όπως είναι και να παρατήσουν τις «βλαχομεταρρυθμίσεις» για το βόλεμα «κουμπάρων» και κλαδικών… Διαφορετικά από το 2015 θα φωνάζουμε μηχανικό για έλεγχο και θα έρχεται ο υδραυλικός της γειτονιάς…
Η περίπτωση που θίγω αφορά επαγγελματίες συγκεκριμένου επιστημονικού κλάδου. Των μηχανικών, μηχανολόγων, μηχανολόγων-χημικών, χημικών και συγγενών του ίδιου κλάδου.
Την ξεχωρίζω όμως πρώτον για να καταδειχθεί ακόμη με ένα παράδειγμα ότι οι πραγματικοί εχθροί των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών στην Ελλάδα είναι πάνω απ όλα οι ίδιοι οι πολιτικοί και ακολουθούν καταϊδρωμένοι… οι του κατεστημένου των υπαλλήλων του κράτους στους οποίους χρεώνουν (ίδιοι πολιτικοί) την οπισθοδρόμηση της χώρας.
Δεύτερο για να διαφανεί η «πολιτική τεχνική» που χρησιμοποιούν για να μετατρέψουν τη μεταρρύθμιση σε αντικίνητρο και να ρίξουν στις καλένδες κάθε αλλαγή ή εκσυγχρονισμό.
Η κυβέρνηση (λένε) είναι υποχρεωμένη από τα μνημόνια και τις οδηγίες της Ε.Ε. αλλά και αποφασισμένη, εκσυγχρονίζοντας την οικονομία, να προχωράει στις παραπέρα μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται και για το άνοιγμα των επαγγελμάτων προκειμένου να δυναμώσει την αγορά και να μπούνε μέσα όσοι είναι έξω από το επιχειρείν…
Έως εδώ ωραία και καλά και μπράβο μας…
Ας δούμε όμως πώς γίνονται πράξη όλα αυτά, τα ωραία, αναλύοντας (για παράδειγμα) τις παρεμβάσεις στο επάγγελμα των μηχανικών των μηχανολόγων, χημικών μηχανικών και συναφών ειδικοτήτων του ευρύτερου επιστημονικού κλάδου.
Όπως εγκυρότατα μαθαίνω αλλάζουν όσα ισχύουν σήμερα για το ποιος υπογράφει τι σε σχέδια και ελέγχους μηχανολογικής αρμοδιότητας και δίνουν το δικαίωμα να υπογράφουν και εκείνοι που είναι μεν συγγενείς με την επιστημονική ειδικότητα αλλά δεν γνωρίζουν το συγκεκριμένο αντικείμενο ή εν πάση περιπτώσει δεν το κατέχουν γιατί δεν έχουν ανάλογη εξειδίκευση.
Επειδή όμως καταλαβαίνουν ότι αυτό θα οδηγήσει σε μπάχαλο γιατί θα μπουν σε δικαιώματα υπογραφής και ελέγχων σχετικοί μεν του κλάδου άλλα άσχετοι με το αντικείμενο κοτσάρουν και μια διάταξη που λέει ότι μέχρι το τέλος του 2014 πρέπει να βγουν Προεδρικά Διατάγματα που θα ορίζουν με σαφήνεια τι υπογράφει ποιος στο επάγγελμα του μηχανικού και του μηχανολόγου.
Προσέξτε τώρα!!
Αν δεν έχουν βγει, μέχρι το τέλος του χρόνου, τα προεδρικά διατάγματα που θα αποσαφηνίζουν τα δικαιώματα και τις αρμοδιότητες, από το 2015 θα ισχύουν τα καινούργια που αποφάσισαν για να ανοίξει το επάγγελμα!!.
Γιατί το λένε αυτό;
Προφανώς γιατί γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα, από την εποχή του Καποδίστρια, για να συνταχθεί και να εφαρμοστεί νόμος, Π.Δ ή κοινή υπουργική απόφαση χρειάζονται τέσσερα χρόνια και δύο κυβερνήσεις…
Και πάμε στην αντίφαση που δείχνει πώς γίνεται στην Ελλάδα το μαγείρεμα των «μεταρρυθμίσεων» ώστε τελικά να μην αλλάξει τίποτε για να μην στεναχωρήσουν και την εκλογική πελατεία…
Μεταβάλλουν τα ισχύοντα σήμερα με τρόπο όμως που να απαιτεί αναγκαίες διευκρινίσεις και συμπληρώσεις από Διατάγματα και διοικητικές πράξεις.
Και ενώ αναγνωρίζουν (στην ίδια την νομοθετική μεταβολή) ότι χρειάζονται συμπληρώσεις δεν τις φτιάχνουν σε 1-2 ημέρες και να τελειώνουν αλλά κοτσάρουν μια διάταξη που λέει ότι αν δεν συμπληρωθεί ο νόμος (πράγμα που είναι βέβαιο) θα ισχύσουν αυτά που λέμε και ότι γίνει έγινε…
Συμπέρασμα. Εμείς κάναμε μεταρρυθμίσεις, δοξάστε μας… Και ας έχουν έρθει τα πάνω κάτω!!
Ο νόμος βεβαίως δεν συμπληρώνεται και έτσι στήνεται το πανηγύρι στο οποίο χάνει ο σκύλος τον αφέντη του…
Αυτό θα συμβεί και με το δήθεν άνοιγμα των επαγγελμάτων των μηχανικών από 2015.
Δεν θα ξέρει κανείς τι πρέπει και τι δεν πρέπει να υπογράφει.
Δεν θα ξέρει κανείς στις επιχειρήσεις και στους ιδιώτες ποιον μηχανικό ή μηχανολόγο να φωνάζει και για ποια δουλειά.
Είναι μάλιστα (όπως επίσης μαθαίνω) τόσο μεγάλο το ανακάτεμα για το χώρο των μηχανικών και των μηχανολόγων που το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος σηκώνει τα χέρια ψηλά και τους παραγγέλνει ότι «…τα μέλη μου θα ακολουθήσουν και το 2015 αυτά που ισχύουν σήμερα και ας βγάλει το υπουργείο Ανάπτυξης τα κάστανα από την φωτιά…»
Αν είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις που περιμένουμε για να ανασάνει η οικονομία, να δυναμώσει η αγορά, να γκρεμιστεί η γραφειοκρατία και να βρουν δουλειές οι νέοι επιστήμονες κρατείστε κλειστά τα επαγγέλματα και σκίστε τα νομοσχέδια για πάταξη της γραφειοκρατίας. Γιατί στην Ελλάδα κάθε πέρσι και καλύτερα…

Πηγή:www.capital.gr