Print Friendly, PDF & Email

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚOY TOMEA ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ.
Δ/ΝΣΗ : α) ΤΟΣΙΤΣΑ 1Β 106 82    β)  ΒΑΡΒΑΚΗ 12    114 54    ΑΘΗΝΑ
Τηλ.&  Fax : 210 5241814
Website: http://www.pomitedy.gr

Αθήνα : 30/04/2010
Αρ. Πρωτ. 1246

Προς :
Τον Υφυπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
κ. Ιωάννη Πανάρετο

Κύριε Υφυπουργέ,

Η χώρα μας βρίσκεται σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της και οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση είναι ορατές σε όλους μας.
Η κυβέρνηση ζητάει θυσίες από το λαό προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα της χώρας πρέπει όμως να πάρει και πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρξουν αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο οι οποίες μάλιστα δεν έχουν κανένα οικονομικό κόστος .
Μια από  τις βαθιές τομές που είναι απαραίτητες να γίνουν είναι να παρθούν μέτρα ώστε να πάψουν να λειτουργούν στην Ελλάδα επαγγελματικές συντεχνίες σε μεσαιωνικά πρότυπα. Δεν είναι δυνατόν επαγγελματικές ομάδες να αποκλείουν άλλες αντίστοιχες και να τις θέτουν εκτός επαγγελματικής δραστηριότητας επί δεκαετίες. Σε αυτό το επίπεδο και σκεπτικό βρίσκονται πολλές ανακοινώσεις και κείμενα φορέων αποφοίτων Πανεπιστημιακού Τομέα όπου σύμφωνα με το περιεχόμενό τους όλη η κακοδαιμονία της χώρας οφείλεται στη λειτουργία των ΤΕΙ και των αποφοίτων τους. Αρκεί να διαβάσει κανείς και την πρόσφατη ανακοίνωση (28/04/2010) των Προέδρων των λεγόμενων επιστημονικών φορέων . Για όλους τους προαναφερθέντες φορείς όπως και τους Πρυτάνεις και Κοσμήτορες μιας σειράς Σχολών που εξακολουθούν να συντηρούν τις συντεχνίες οι νόμοι που έχουν σχέση με την ίδρυση και τη θωράκιση του θεσμού της τριτοβάθμιας Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης δεν ισχύουν.
Τα ΤΕΙ  που  επί δεκαετίες  μέχρι σήμερα έχουν παράξει δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες κατά την άποψή τους δεν θα  πρέπει να λειτουργούν και όλοι  εμείς οι επιστήμονες επαγγελματίες που έχουμε αποφοιτήσει θα πρέπει να εξακολουθήσουμε να είμαστε σε επαγγελματική ομηρία.

Κύριε Υφυπουργέ,

Στις Συνόδους των Προέδρων των ΤΕΙ στο Μεσολόγγι και στη Λαμία    ακούσαμε τις τοποθετήσεις της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας όπως και τις δεσμεύσεις σας ότι  δοθεί οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα των Π.Δ. μέχρι το Σεπτέμβρη του 2010. Λύση όμως στο πρόβλημα στην οποία να συμφωνούν όλοι δεν είναι εύκολο να δοθεί. Ο διάλογος θα έπρεπε να γίνει καταρχήν με τους φορείς των ΤΕΙ (εκπαιδευτικούς , φοιτητές, αποφοίτους, επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς φορείς ) και με βάση ακαδημαϊκά – επιστημονικά πρότυπα και τη διεθνή και ευρωπαϊκή πρακτική να εκδοθεί το πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος. Οι τρόποι και οι διαδικασίες απόκτησης των επαγγελματικών προσόντων θα πρέπει να είναι ενιαίοι για όλους τους απόφοιτους Τριτοβάθμιας Ανώτατης Εκπαίδευσης Πανεπιστημιακού ή Τεχνολογικού Τομέα.

Τα σχέδια Π.Δ. για την άσκηση του επαγγέλματος αποφοίτων ΤΕΙ και Πανεπιστημίων τα οποία αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δεν καλύπτουν αυτές τις παραμέτρους και αντίθετα είναι σε τελείως διαφορετική φιλοσοφία για τους δε απόφοιτους των ΤΕΙ τίθενται περιορισμοί και νεοείσακτοι τεχνικοί όροι.
Στο σύνολο του κειμένου διαφαίνεται ότι το όλο εγχείρημα αντιμετωπίσθηκε πέρα του ότι θα προσδοκούσε κανείς για απόφοιτους Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος  αλλά και με προχειρότητα, με  πολλά δε σημεία αυτού να παραπέμπουν σε κείμενο με τις απαιτήσεις του ΤΕΕ και της Συνόδου Πρυτάνεων και Κοσμητόρων Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών με την αυτή μάλιστα ή παρεμφερή διατύπωση.
Παραδείγματα της προχειρότητας αυτής μπορεί κανείς να καταδείξει αρκετά όπως ενδεικτικά.
• Αναφορές σε αόριστους και ανύπαρκτους φορείς.
• Αόριστες και ατεκμηρίωτες κατηγοριοποιήσεις δραστηριοτήτων.
• Πλήρης διαφορά και φιλοσοφία στη σύνταξη του περιεχομένου των Π.Δ. ανά επιστημονική
ειδικότητα Μηχανικού (όπως Μελετητικά πτυχία)
• Μη σφαιρική αντιμετώπιση και παραλήψεις ακόμη και ανά ειδικότητα ( Έργα Υποδομής /
Συγκοινωνιακά –  Υδραυλικά – Λιμενικά)

Συμπληρωματικά σας ενημερώνουμε ότι για πρώτη φορά Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας βάλει με τόσο ωμό τρόπο κατά του θεσμού των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων  και συγκεκριμένα εννοούμε το περιεχόμενο των παραγράφων  2δ και ε του άρθρου 13 του σχεδίου νόμου  << Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού…….>> όπου για τα κριτήρια επιλογής σχολικών συμβούλων ενώ δεν μοριοδοτούνται το δεύτερο διδακτορικό δίπλωμα ή ο δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών γίνεται μοριοδότηση των πτυχίων ΤΕΙ βάζοντας όμως διαχωρισμό μεταξύ των αποφοίτων πριν και μετά το 2001.

Με σειρά εγγράφων μας έχουμε ζητήσει και αναμένουμε να πραγματοποιήσετε συνάντηση με την Ομοσπονδία μας προκειμένου να μας δοθεί η δυνατότητα ενός αμεσότερου διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων μαζί σας.

Για το Δ.Σ.
της Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ.

Ο Πρόεδρος                         Η Γεν. Γραμματέας

Κων/νος Αγγελίδης             Αναστασία Παρισίου