Print Friendly, PDF & Email

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κύριε Δήμαρχε,
Η σημερινή διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, έως σήμερα λειτούργησε αδικώντας κατάφωρα τους συναδέλφους της κατηγορίας ΤΕ (αποφοίτους ΤΕΙ) στην τοποθέτηση σε θέσεις ευθύνης. Στον ΟΕΥ που εφαρμόζεται σήμερα οι θέσεις ευθύνης είναι περίπου εκατόν τριάντα (130). Από αυτές ούτε πέντε (5) δεν έχουν ανατεθεί σε συναδέλφους της κατηγορίας ΤΕ!
Εκπροσωπώντας τους συναδέλφους ΤΕ Μηχανικούς που υπηρετούν στο Δήμο Θεσσαλονίκης, και θεωρώντας ότι εκφράζουμε και τους υπολοίπους συναδέλφους ΤΕ όλων των κατηγοριών, πιστεύουμε ότι η δυσαναλογία αυτή όσον αφορά τις τοποθετήσεις σε θέσεις ευθύνης, δεν οφείλεται στη μη εύρεση ικανών συναδέλφων της ΤΕ κατηγορίας, αλλά σε λόγους που δεν γνωρίζουμε.
Έτσι σήμερα, αντί να διορθωθεί αυτή η αδικία, το σχέδιο του νέου ΟΕΥ έρχεται να αποκλείσει τους συναδέλφους όλων των κατηγοριών ΤΕ, προβλέποντας σε όλες τις θέσεις ευθύνης υπαλλήλους μόνον κατηγορίας ΠΕ και <<εν ελλείψει>> ΤΕ . Το παραπάνω συντελείται αγνοώντας τους νόμους Ν.3852/2010(Καλλικράτης) , Ν. 4024/2011, Ν.4275/2014 και τέλος το Ν.4369/2016, νόμοι που προβλέπουν ότι οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΤΕ μπορούν να εγγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Στελεχών (Γενικών Γραμματέων Υπουργείων) και να συμμετέχουν στις κρίσεις για θέσεις Γενικών Διευθυντών, Διευθυντών και Τμηματαρχών. Ως συνέπεια της αδικίας το σχέδιο του νέου ΟΕΥ αποκλείει να συμμετέχουν στην διαδικασία κρίσεων σε θέσεις ευθύνης συναδέλφους που έχουν επιμορφωθεί κατέχοντας Μεταπτυχιακά, Διδακτορικά, πτυχία ξένων γλωσσών κλπ.
Θεωρούμε άστοχο στο σχέδιο του νέου ΟΕΥ σε θέσεις ευθύνης Τεχνικών Υπηρεσιών να προβλέπονται υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ Διοικητικού, Οικονομικού, Λογιστικού, Καθηγητών κλπ και να ακολουθούν ύστερα από τους παραπάνω <<εν ελλείψει>> υπάλληλοι της κατηγορίας ΤΕ Μηχανικών.
Πρόσφατο παράδειγμα αξιοκρατικής διαχείρισης βάσει των νόμων και του κράτους δικαίου, που δίνει την δυνατότητα στους καλύτερους υπαλλήλους ΠΕ ή ΤΕ και όχι <<εν ελλείψει>> να κρίνονται για τις θέσεις ευθύνης ,είναι ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) της Περιφέρειας Αττικής που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 11 Μαΐου 2018 (αρ. φυλλ. 1661, τεύχος Β΄).
Κύριε Δήμαρχε
Πιστεύοντας, ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη το δίκαιο αίτημά μας, θα δώσετε εντολή, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η αδικία σε βάρος όλων των υπαλλήλων της κατηγορίας ΤΕ, που υπηρετούν στον Δήμο μας , διορθώνοντας το σχέδιο του νέου ΟΕΥ διαγράφοντας από όλες τις θέσεις ευθύνης το <<εν ελλείψει>> μεταξύ των κατηγοριών ΠΕ , ΤΕ και αντικαθιστώντας το, με το διαζευκτικό << ή >> εφαρμόζοντας τους παραπάνω νόμους, ώστε να μην χαθεί το δικαίωμα συμμετοχής στις κρίσεις για τις θέσεις ευθύνης, όλων των συναδέλφων που δικαιούνται να συμμετάσχουν.
Τέλος, να είστε σίγουρος ότι υπηρετείτε το δίκαιο και το συμφέρον των πολιτών αυτής της πόλης, δίνοντας το δικαίωμα να επιλέγονται υπάλληλοι σε θέσεις ευθύνης, με αξιοκρατικά κριτήρια δίχως άδικους αποκλεισμούς, με αποτέλεσμα να τις υπηρετούν οι ικανότεροι.
Είμαστε στην διάθεσή σας.
Δείτε παρακάτω το έγγραφο του Συλλόγου