Print Friendly, PDF & Email

clip_image001

Από 1 Ιανουαρίου 2014, ξεκινά η εφαρμογή για το μέτρο της κράτησης 1 ευρώ ανά ιατρική συνταγή για την εκτέλεσή της στα φαρμακεία της χώρας, όσο και το εισιτήριο νοσηλείας των 25 ευρώ που θα πληρώνουν εφάπαξ οι ασφαλισμένοι στην περίπτωση που εισάγονται για νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Υγείας την 31η Δεκεμβρίου 2013 στις Υγειονομικές Περιφέρειες και τις διοικήσεις των νοσοκομείων, όλοι οι ασθενείς προς εισαγωγή για νοσηλεία σε νοσοκομείο του ΕΣΥ οφείλουν να καταβάλουν το ποσό των είκοσι πέντε (25) ευρώ.

Η εν λόγω καταβολή είναι εφάπαξ, δεν βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς και είναι ανεξάρτητη της εφάπαξ προβλεπόμενης καταβολής για το εξέταστρο, δηλαδή τα 5 ευρώ που καταβάλλονται για την επίσκεψη στα εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Ποιοι εξαιρούνται:

Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι εξαιρούνται από την καταβολή του ποσού των 25 ευρώ τέσσερις κατηγορίες ασθενών:

– οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας. Χρειάζεται ωστόσο η προσκόμιση του βιβλιαρίου ή του πιστοποιητικού το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ.

– οι χρόνιοι πάσχοντες από την κύρια πάθησή τους και για όλες τις δευτερεύουσες παθήσεις που απορρέουν από αυτήν

τα άτομα με αναπηρίες που έχουν πιστοποιημένο από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ποσοστό αναπηρίας 80%

ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως κρατούμενοι φυλακών, στρατιωτικό προσωπικό, για τη νοσηλεία των οποίων είναι σε εφαρμογή οι ειδικές ισχύουσες διατάξεις.

Δείτε εδώ τη σχετική εγκύκλιο