Print Friendly, PDF & Email

εφαπαξ

 

Στα 25.000 ευρώ θα διαμορφωθεί φέτος κατά μέσο όρο το εφάπαξ στο Δημόσιο, ενώ δεν θα έχουν νέα μείωση όσοι αποχώρησαν από την εργασία τους μέχρι 31 Αυγούστου 2013.

Με βάση τον νέο μαθηματικό τύπο το εφάπαξ στο ταμείο πρόνοιας του Δημοσίου αναμένεται να έχει φέτος μία μείωση 12% έως 14%, ώστε να διασφαλιστούν η βιωσιμότητα του φορέα και η καταβολή της παροχής και στις επόμενες γενιές.

Ο νέος μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό του εφάπαξ καθορίζεται σε απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.  Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ταμείο πρόνοιας του Δημοσίου μοιράζονται σε βάθος 15ετίας για να μην υπάρξουν δραματικές ανατροπές στο ύψος της παροχής.

Ενδεικτικά δημοσιεύονται χαρακτηριστικά παραδείγματα για το ύψος του εφάπαξ, που θα πάρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι:

1. Εργαζόμενος με 35 έτη υπηρεσίας στην κατηγορία Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα πάρει φέτος 29.770 ευρώ (με βάση μία μέση μείωση 13%). Σε περίπτωση που είχε αποχωρήσει από την εργασία του μέχρι το τέλος του Αυγούστου δικαιούται 34.220 ευρώ.

2. Εργαζόμενος με 35ετία στην κατηγορία Τεχνολογική Εκπαίδευση που θα βγει φέτος στη σύνταξη θα πάρει εφάπαξ περίπου 33.246 ευρώ. Συνάδελφος του που είχε αποχωρήσει πέρυσι τον Αύγουστο δικαιούται 38.214 ευρώ.

3. Εργαζόμενος με 35ετία στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση θα πάρει εφάπαξ 34.735 ευρώ. Μέχρι το τέλος Αυγούστου το εφάπαξ διαμορφωνόταν στα 39.926 ευρώ.

4. Εργαζόμενος με 25ετία στην κατηγορία Υποχρεωτική Εκπαίδευση δικαιούται φέτος εφάπαξ περίπου 15.159 ευρώ (για αιτήσεις που έγιναν μέχρι το τέλος Αυγούστου το βοήθημα είναι 18.715 ευρώ).

5. Εργαζόμενος με 25ετία στην κατηγορία Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα πάρει φέτος 18.749 ευρώ. Σε περίπτωση που είχε αποχωρήσει από την εργασία του μέχρι το τέλος Αυγούστου θα δικαιούνταν 21.603 ευρώ.

6. Εργαζόμενος με 25ετία στην κατηγορία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση θα πάρει φέτος εφάπαξ 21.910 ευρώ (για αιτήσεις που έγιναν μέχρι το τέλος Αυγούστου το βοήθημα είναι 25.184 ευρώ). Οπως προβλέπεται στην υπουργική απόφαση, χωρίς νέα περικοπή θα πάρουν το βοήθημα 25.427 δημόσιοι υπάλληλοι που «αποχώρησαν από την υπηρεσία ή την εργασία ή το επάγγελμα τους μέχρι 31 Αυγούστου 2013».

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως λαμβάνεται πλέον υπόψη η ημερομηνία αποχώρησης και όχι η ημερομηνία έκδοσης της συνταξιοδοτικής πράξης από το Γενικό Λογιστήριο (με αποτέλεσμα να γλιτώνουν τις περικοπές ακόμα περισσότεροι δικαιούχοι).

Τροπολογία για το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) κατατέθηκε στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται πως ο υπουργός Δημόσιας Τάξης μπορεί να καθορίζει το ύψος και τον τρόπο υπολογισμού των παροχών και τις προϋποθέσεις χορήγησης τους ύστερα από μελέτη και πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου. Παράλληλα προβλέπεται η δυνατότητα λήψης του εφάπαξ και από το εν ενεργεία προσωπικό που είναι ασφαλισμένο στο ΤΠΑΣ και ΤΠΥΑΤ και συμπληρώνει χρόνο ασφάλισης 35ετών.

Ατομικές μερίδες
Τα κριτήρια για τον υπολογισμό του βοηθήματος

Δεν αναμένεται να έχουν αλλαγές στο καταβαλλόμενο βοήθημα οι ασφαλισμένοι στα ταμεία πρόνοιας ιδιωτικού τομέα, όπου δεν παρατηρούνται οικονομικά προβλήματα. Με τον νέο μαθηματικό τύπο το τελικό ποσό εξαρτάται και από τον «συντελεστή βιωσιμότητας» του Ταμείου, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή καταβολή του βοηθήματος και στις επόμενες γενεές.

Σε όλους τους φορείς πρόνοιας δημιουργούνται «ατομικές μερίδες», όπου θα καταγράφεται η ασφαλιστική ιστορία του εργαζομένου. Τα ταμεία πρόνοιας λειτουργούν πλέον με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση (άρθρο 1 της υπουργικής απόφασης).

Για τον υπολογισμό του χορηγούμενου ποσού λαμβάνονται υπόψη: οι συνολικές ετήσιες εισφορές, τα έτη συσσώρευσης εισφορών, η ετήσια μεταβολή της βάσης υπολογισμού των εισφορών, το έτος έκδοσης της συνταξιοδοτικής πράξης του κύριου φορέα και ο συντελεστής βιωσιμότητας του Ταμείου. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως για τον συντελεστή βιωσιμότητας λαμβάνονται υπόψη:

  • Οι συνολικές εισφορές εργαζομένων ή/και εργοδότη.
  • Η ειδική τακτική εισφορά όπου υπάρχει.
  • Τα διοικητικά έξοδα.
  • Η περιουσία, η οποία έχει διαμορφωθεί στις 31 Δεκεμβρίου πριν από την καταβολή των συνολικών παροχών (χωρίς να ληφθούν υπόψη οι συνολικές εισφορές εργαζομένων ή και εργοδότη, η ειδική τακτική εισφορά και τα διοικητικά έξοδα).
  • Οι συνολικές παροχές χωρίς την εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας.
  • Η παρούσα αξία των συνολικών υποχρεώσεων με βάση τα δεδουλευμένα δικαιώματα των ασφαλισμένων.
  • Το οικονομικό έτος για το οποίο υπολογίζεται ο συντελεστής βιωσιμότητας.

Πηγή: www.ethnos.gr

Δείτε εδώ την υπουργική απόφαση