Print Friendly, PDF & Email

Εφεδρεία και απολύσεις ξανά στο προσκήνιο

 

Στο στόχαστρο των οικονομικών μέτρων τοποθετούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι για μία ακόμη φορά.

 

Πλήθος δημοσιευμάτων στον τύπο (ηλεκτρονικό και έντυπο) της 7ης Αυγούστου 2012 επανέφερε στο προσκήνιο, τόσο το μέτρο της εφεδρείας όσο και τις απολύσεις στο δημόσιο.

Ο ιστότοπος skai.gr  παρέθεσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, η τρόικα, επιμένει στην υλοποίηση του μέτρου που έχει περιληφθεί στο μνημόνιο, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επέκτασης τού τα επόμενα χρόνια, εάν διαπιστωθεί ότι μόνο με τις συνταξιοδοτήσεις και τον περιορισμό των προσλήψεων δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015.

Ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χωρίς την εφεδρεία δύσκολα θα βρεθούν τα 11,5 δισεκατομμύρια των περικοπών που πρέπει να γίνουν την διετία 2013 – 2014.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα» επανέρχεται ο μνημονιακός στόχος για 150.000 απολύσεις στο Δημόσιο έως το 2015, καθώς η πίεση για δραστικές περικοπές δαπανών δεν φαίνεται να μπορεί να επιτευχθεί με άλλον τρόπο.  Συγκεκριμένα, αυτό θα είναι το επόμενο βήμα στην εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας, (η οποία θα ισχύει για ένα χρόνο και στη διάρκεια του οποίου, οι υπάλληλοι θα αμείβονται με το 60% του μισθού τους).

Το σύνολο της ειδησεογραφίας που αναφέρεται στο θέμα, διευκρινίζει ότι αυτές είναι θέσεις και απόψεις που εκφράζονται από την τρόικα. Οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την εφαρμογή, και κυρίως, ως προς την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων είναι διαφορετική.  Παραθέτοντας αποσπάσματα από δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο ιστότοπος in.gr αναφέρει ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν απολύσεις, ενώ ως πιο αποτελεσματικό αντιπροτείνεται το μέτρο της εφεδρείας, όπως το έχει αναλύσει η ΝΔ προεκλογικά: Μεγαλύτερη χρονική διάρκεια της εφεδρείας (πέραν του ενός έτους), καθώς και εφαρμογή της αναλογίας 1/5 ή 1/10 για τις προσλήψεις έναντι αποχωρήσεων στο δημόσιο τομέα.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τις αποκρατικοποιήσεις και την «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας» και τις «77 δράσεις για διευκόλυνσή τους», όπως και τις συζητήσεις για την αποκρατικοποίηση λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας.

Συνάδελφοι, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Οι διαβεβαιώσεις από μέρους της κυβέρνησης δεν πείθουν. Προβλέπεται ένα «θερμό» φθινόπωρο με πολλές, δυστυχώς, όχι ευχάριστες εκπλήξεις.