Print Friendly, PDF & Email

Διπλή συμμετοχή στα φάρμακα

22/10/2013

pharmakaΆλλο ένα χτύπημα στις τσέπες των ασφαλισμένων καθώς θα πρέπει να πληρώνουν διπλή συμμετοχή για να πάρουν τα φάρμακά τους. Με βάση απόφαση του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να καταβάλλουν ολόκληρη τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής τιμής (τιμή αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ) και λιανικής, τη τιμής δηλαδή που το φάρμακο πωλείται στα ράφια των φαρμακείων.

Αναλυτικά:

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού συμμετοχής στα φάρμακα των ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), καθώς η διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής θα επιβαρύνει εξ ολοκλήρου πλέον τον ασφαλισμένο.

Έως σήμερα οι ασφαλισμένοι πλήρωναν δύο συμμετοχές εφόσον το σκεύασμα που επέλεγαν είχε τιμή υψηλότερη από την ασφαλιστική τιμή. Δηλαδή εάν η λιανική τιμή τού φαρμάκου ήταν ίδια µε την ασφαλιστική τιμή, τότε ο ασθενής πλήρωνε τη συμμετοχή του, που είναι 25%, εάν όμως επέλεγε ακριβότερο φάρμακο τότε πλήρωνε τη συμμετοχή του, 25% και επιπλέον το 50% της διαφοράς λιανικής και ασφαλιστικής και το υπόλοιπο 50% κατέβαλλε ο ΕΟΠΥΥ.
Από τη Δευτέρα, όμως, σύμφωνα με υπουργική απόφαση, καταργείται η από κοινού συνεισφορά EOΠΥΥ – ασφαλισμένων της επιπλέον διαφοράς μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής των φαρμάκων και οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους το 100% της διαφοράς.
Η απόφαση δεν αφορά τα πρωτότυπα φάρμακα που δεν έχουν γενόσημο, καθώς ο ΕΟΠΥΥ σε αυτή την περίπτωση θα συνεχίσει να καταβάλλει το 50% της διαφοράς.
Ο νέος αυτός τρόπος υπολογισμού έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος κάνει λόγο για ασθενείς δύο ταχυτήτων.
«Ουσιαστικά οδηγούμαστε στον διπλασιασμό της συμμετοχής του ασθενή σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν στις παθήσεις με τη μεγαλύτερη συχνότητα. Πρόκειται για μία ακόμα δυσβάσταχτη και απαράδεκτη επιβάρυνση του ασθενή ο οποίος έχει φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών του», υπογραμμίζει ο ΙΣΑ και προσθέτει ότι το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή με μεγάλη προχειρότητα και χωρίς την επαρκή επεξεργασία.
«Ο ασθενής θα βρεθεί στο δίλημμα να επιλέξει είτε το φθηνό φάρμακο είτε να πληρώσει από την τσέπη του το πρωτότυπο. Η αλλαγή της αγωγής μπροστά στον πάγκο του φαρμακείου εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους καθώς υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε απορρύθμιση της πάθησης», σημειώνει ο ΙΣΑ και επισημαίνει ότι κάθε πρόχειρη και απάνθρωπη πρόσθετη επιβάρυνση του ασθενή οδηγεί σε σοβαρούς κινδύνους για την Δημόσια Υγεία.

Πηγή: http://www.topontiki.gr/article/60101/THes-farmaka-THa-plironeis-perissotero

Με βάση τους υπολογισμούς των φαρμακοποιών η εφαρμογή αυτού του μέτρου (ακύρωση της συμμετοχής 50% του ΕΟΠΥΥ στη συμμετοχή των ασφαλισμένων) θα αυξήσει την επιβάρυνση για τους ασθενείς από το 24% σήμερα σε τουλάχιστον 30%. Οι επιβαρύνσεις πάντως δεν σταματούν εδώ για τους ασφαλισμένους. Από τις αρχές του επόμενου χρόνου θα πρέπει να δίνουν άλλο ένα ευρώ ανά συνταγή, μέτρο που έχει προκαλέσει και τις αντιδράσεις των φαρμακευτικών συλλόγων.

Και είναι ενδεικτικό ότι σε ένα ασφαλιστικό ταμείο όπου συνταγογραφούνται πάνω από 5 εκατομμύρια συνταγές το μήνα, αυτό σημαίνει μία επιπλέον επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά. Το ποσό αυτό έρχεται να προστεθεί στα ήδη 48 εκατομμύρια, μέσο όρο, συμμετοχής που ήδη πληρώνουν κάθε μήνα οι ασφαλισμένοι, για μία δαπάνη κοντά στα 200 εκατομμύρια ευρώ το μήνα, δηλαδή ένα ποσοστό ήδη στο 24% επιπλέον επί της συνολικής μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης.

Αν τελικά η ρύθμιση αυτή επιβληθεί, θα πρόκειται για μία επιπλέον αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ κατά 10,50%! Το ποσό αυτό έρχεται να προστεθεί στην ήδη ραγδαία αύξηση συμμετοχής για φάρμακα εις βάρος των ασφαλισμένων, οι οποίοι είδαν μέσα σε μόλις ένα χρόνο τις συμμετοχές που πληρώνουν να εκτοξεύονται από το 12% (Ιανουάριος του 2012) στο διπλάσιο ποσοστό (24% τον Μάρτιο του 2013), ενώ το 2009, στην αρχή της έναρξης της κρίσης, κυμαινόταν κοντά στο 10%.

Πηγή: Ελευθεροτυπία