Print Friendly, PDF & Email

2Πραγματοποιήθηκε  η ακρόαση των Φορέων από την Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Αρχή Συντονισμού Πτήσεων και άλλες διατάξεις».

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο της Κ.Δ.Ε, τη Νομική Σύμβουλο και από μέλη της Ένωσης εξειδικευμένα στα σχετικά θέματα.

Ο Πρόεδρος ανέπτυξε τις θέσεις της Ένωσης για τις επίμαχες διατάξεις των άρθρων 24 έως 27 του σχεδίου νόμου και ήταν ιδιαιτέρα επικριτικός κυρίως στο θέμα της έλλειψης νομιμότητας και καυτηρίασε την επιχειρούμενη ρύθμιση διότι δεν εξυπηρετεί καμία κοινωνική ή δημόσια ανάγκη αλλά έχει ως μονοδακο στόχο την οικονομική και πολιτική ενίσχυση του Τ.Ε.Ε, σε βάρος του τεχνικού κόσμου που δεν είναι μέλη του.

Με τα άρθρα 24 έως 27 ουσιαστικά επιδιώκεται η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Τ.Ε.Ε και η ανάθεση σ” αυτό εξουσιών και αρμοδιοτήτων που σήμερα ασκούνται αποκλειστικά από δημόσιες υπηρεσίες, αυτό όμως, είναι αντίθετο στο Σύνταγμα και τη νομοθεσία που διέπει τις επιμέρους δημόσιες υπηρεσίες και τα Ν.Π.Δ.Δ. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει τους υπαλλήλους που μέχρι τώρα στελεχώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου (πχ Δ15) στη διαθεσιμότητα και στην απόλυση, δεδομένου ότι οι εν λόγω υπάλληλοι θα στερηθούν το αντικείμενο της εργασίας τους.

Με τις επιχειρούμενες τροποποιήσεις αγνοείται το σύνολο της νομοθεσίας για τα Ν.Π.Δ.Δ, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα επιμελητήρια και τα δημόσια έργα.

Ταυτόχρονα ζήτησε από τον Υπουργό να αποσύρει τις διατάξεις των άρθρων 24 έως 27 του νομοσχεδίου ως μη νόμιμες και αντισυνταγματικές τόσο ως προς το περιεχόμενο τους όσο και ως προς το γεγονός ότι αντιβαίνουν στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου και ζήτησε να υπάρξει διαβούλευση και διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αναμόρφωση της νομοθεσίας που αφορά τα τεχνικά έργα και τα τεχνικά επαγγέλματα από μηδενική βάση.

Αντιδράσεις ως προς τις εν λόγω διατάξεις προβλήθηκαν και από εκπροσώπους άλλων φορέων τεχνικών (Π.Ο.Β.Ε.Σ.Α), καθώς και από Βουλευτές οι οποίοι εξέφραζαν την απορία για την σκοπιμότητα των διατάξεων αυτών.

Οι Βουλευτές διατύπωσαν, επίσης, την απορία τους για την αδικαιολόγητη απουσία της Ε.Ε.Τ.ΕΜ κατά την διαδικασία σύνταξης των επίμαχων διατάξεων.