Print Friendly, PDF & Email

court thing

Το ζήτημα της επαναπρόσληψης ή του διορισμού υπαλλήλων που διεκδίκησαν δικαστικώς και κέρδισαν με αμετάκλητη απόφαση των δικαστηρίων την τοποθέτησή τους στο Δημόσιο, αλλά έχει καταργηθεί η προς κάλυψη οργανική θέση, επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση.

Με νομοθετική ρύθμιση που φέρνει στη Βουλή ισορροπεί ανάμεσα στους κανόνες που επιβάλλει η συμμόρφωση προς τις δικαστικές αποφάσεις και στη μη διατάραξη των οργανογραμμάτων, μείωσης δομών και προσωπικού.

Έτσι, προωθείται διάταξη που προβλέπει ότι όσοι διορίζονται σε εκτέλεση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης σε φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, στους οποίους η προς πλήρωση με διορισμό/πρόσληψη οργανική θέση έχει καταργηθεί, διορίζονται στον ίδιο φορέα σε θέση άλλου κλάδου συναφούς με τα τυπικά τους προσόντα. Εφόσον αυτό δεν καθίσταται δυνατό, τότε διορίζονται σε άλλο φορέα σε κλάδο ίδιο ή συναφή με αυτόν του διορισμού τους.

Η ρύθμιση αυτή έχει περιληφθεί σε τροπολογία η οποία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τίτλο «Τροποποίηση διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007) περί επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων και λοιπές διατάξεις». Υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην αιτιολογική έκθεση επισημαίνεται ότι με την προτεινόμενη διάταξη διασφαλίζεται η κάλυψη αναγκών των φορέων, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί σύμφωνα με τα σχέδια στελέχωσης. Επίσης, σημειώνεται ότι αυτή η πρόβλεψη κρίθηκε απαραίτητη στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και της υποχρέωσης της Διοίκησης να συμμορφώνεται προς τις ακυρωτικές δικαστικές αποφάσεις κατά την έννοια των διατάξεων των άρθρων 95 παρ. 5 του Συντάγματος και 1 του ν.3068/2002.

Η προτεινόμενη ρύθμιση (Αρ. Τροπολογίας: 1552/84 7.7.2014) αναφέρει τα εξής: «Όσοι διορίζονται σε εκτέλεση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης σε φορείς του άρθρου 14 του ν.2190/1994, όπως ισχύει, στους οποίους η προς πλήρωση με διορισμό/πρόσληψη οργανική θέση έχει καταργηθεί, διορίζονται στον ίδιο φορέα σε θέση άλλου κλάδου συναφούς με τα τυπικά τους προσόντα, και εφόσον αυτό δεν καθίσταται δυνατό, σε άλλο φορέα σε κλάδο ίδιο ή συναφή με αυτόν του διορισμού τους».

Πηγή: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231334022