Print Friendly, PDF & Email

 

 

eetema_Page_1Προς

1. Υπουργό Y.ΜΕ.ΔΙ.

κ. Μ. Χρυσοχοϊδη

 

 

Θέμα: Άκυρες οι αυτοψίες από κλιμάκια της Υ.Α.Σ. στον σεισμό της 7ης Νοεμβρίου 2014 στο Αίγιο.

Σχετ:

1. Με αριθ. Δα7α/02/279/Φ.2.2.1, ρυθμίσεις θεμάτων διοικητικής υπαγωγής της Υπηρεσίας Αποκατάσταση Σεισμοπλήκτων Βόρειας Ελλάδας (ΥΑΣΒΕ), των Τομέων Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) και των Τομέων Αποκατάστασης Πυρόπληκτων (ΤΑΠ) στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στην περιφέρεια των οποίων εδρεύουν, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 129 του Ν. 4199/20143 (ΦΕΚΑ΄/216).

2. Απόφαση με αριθμ. Πρωτ: οικ. 5423/Α314/ Αθήνα 03 Ιουνίου 2014, έλεγχο κτιρίων μετά την εκδήλωση σεισμού.

Κύριε Υπουργέ,

Η Διοικούσα Επιτροπή του Νομαρχιακού Τμήματος της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. Αχαΐας, διαπίστωσε για μια ακόμη φορά στον πρόσφατο σεισμό της 7ης Νοεμβρίου 2014 στο Αίγιο προβλήματα συντονισμού όπως και στον σεισμό της 26ης Ιανουαρίου 2014 στην Κεφαλονιά, αλλά και επικαλύψεων αρμοδιοτήτων στις υπηρεσίες Υ.Α.Σ., Τ.Α.Σ & Τ.Α.Π.

Με παλαιότερη επιστολή μας, σας είχαμε επισημάνει τα μεγάλα προβλήματα που θα προέκυπταν από την νομοθετική ρύθμιση (Ν. 4199/13), λόγο μεταφοράς των υπηρεσιών Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Τ.Α.Σ. & Τ.Α.Π.) στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ενώ η αρμοδιότητα η οποία περιλαμβάνει τον κεντρικό συντονισμό, αλλά ακόμη και των πρωτοβάθμιο έλεγχο των κτιρίων σε περίπτωση σεισμού, παρέμεινε στο ΥΠΟΜΕΔΙ.

Ήταν αυτονόητο ότι οι ερμηνευτικές αποφάσεις που εκδώσατε σε εφαρμογή του ως άνω νόμου, δεν θα μπορούσαν να λύσουν τα προβλήματα.

Συγκεκριμένα:

Η Απόφαση αριθμ. Πρωτ: οικ. 5423/Α314/ Αθήνα 03 Ιουνίου 2014, με θέμα: Έλεγχος κτιρίων μετά την εκδήλωση σεισμού περιγράφει ότι: Μετά από κάθε σεισμό, οι Διπλωματούχοι Πολιτικοί, Αρχιτέκτονες και Τοπογράφοι Μηχανικοί καθώς και Πτυχιούχοι Τ.Ε. αντιστοίχων ειδικοτήτων, που υπηρετούν ή διατίθενται στην Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Υ.Α.Σ.), θα συμμετέχουν σε επιτροπές για τον έλεγχο των κτιρίων, που θα ορίζονται με ευθύνη του Προϊσταμένου της Υ.Α.Σ.

Κύριε υπουργέ,

1. Σας ρωτάμε, με ποία διαδικασία των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα μπορεί να γίνει διάθεση του προσωπικού ενός υπουργείου σε άλλο υπουργείο, στην προκειμένη περίπτωση Εσωτερικών (Αποκεντρωμένες Διοικήσεις), στο ΥΠΟΜΕΔΙ, όπως περιγράφεται στην παραπάνω απόφαση σας;

2. Αφού το προσωπικό των Τ.Α.Σ. – Τ.Α.Π. δεν έχει διατεθεί στην Υ.Α.Σ. όπως προβλέπει η παραπάνω απόφαση, πως καλύπτεται νομικά ο έλεγχος των κτιρίων από υπαλλήλους των Τ.Α.Σ. & Τ.ΑΠ., αλλά και η νομιμότητα των αποτελεσμάτων του Α΄ βαθμίου ελέγχου;

Σας καλούμε επιτέλους να προχωρήσετε άμεσα σε τροποποίηση του Ν. 4199/2013 καθώς και των ερμηνευτικών Αποφάσεων του παραπάνω νόμου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προέκυψαν και θα προκύπτουν κάθε φορά στην εκδήλωση των φυσικών φαινομένων (σεισμοί-πλημμύρες-πυρκαγιές – κατολισθήσεις κ.λ.π. ), όπως δυσλειτουργίες υπηρεσιών, επικαλύψεις αρμοδιοτήτων μεταξύ Υ.Α.Σ., Τ.Α.Σ.&Τ.Α.Π. κ.λ.π.

Για την Διοικούσα Επιτροπή του Ν.Τ. Αχαΐας

Ο

Πρόεδρος

 

Αθανάσιος Κουμούτσος

Μηχανολόγος-Ανακαίνισης & Αποκατάστασης

Κτιρίων Μηχανικός Τ.Ε.

Δείτε εδώ το έγγραφο