Print Friendly, PDF & Email

synantisi me SpirtziΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Την Πέμπτη 19 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε πολύωρη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ της ΠΟΜΗΤΕΔΥ  με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρ. Σπίρτζη κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν εκτενώς όλα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο. Συγκεκριμένα συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα και κατατέθηκαν οι θέσεις και οι προτάσεις μας:

  1. Τεχνικές Υπηρεσίες του Δημοσίου.  Υποστελέχωση αυτών, αναλογία προσλήψεων ΠΕ – ΤΕ μηχανικών.
  2. Νομοσχέδιο ”Δομές Στρατηγικού Σχεδιασμού Δημόσιων Υποδομών, διαδικασίες Διαφάνειας και Κεντρικού Ελέγχου στο Σύστημα Παραγωγής Δημοσίων και Ιδιωτικών Έργων, και λοιπές διατάξεις”. Συγκριμένα συζητήθηκαν: Ο Δημόσιος χαρακτήρας των Τεχνικών Υπηρεσιών, η  εκχώρηση αρμοδιοτήτων στο ΤΕΕ και στους ιδιώτες, η εγγραφή των Δ.Υ ΤΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  στα διάφορα μητρώα του ΤΕΕ και του υπουργείου που προβλέπει ο νόμος κ.λ.π
  3. Το πρόβλημα της ουσιαστικής κατάργησης των εκτός έδρας μετακινήσεων των ΤΕ Μηχανικών και η εξεύρεση τρόπου αντιμετώπισής του.
  4. Το θέμα του αποκλεισμού των Μηχανικών ΤΕ από τη μελέτη – τη χορήγηση έγκρισης τύπου οχημάτων Ειδικής Χρήσης − Ειδικού Σκοπού και οι επιπτώσεις που έχει στους συναδέλφους που στελεχώνουν υπηρεσίες του Υπουργείου και των περιφερειών καθώς και στις ίδιες τις υπηρεσίες. Επίσης ετέθη το θέμα του αποκλεισμού των ΤΕ από διάφορες επιτροπές.
  5. Επαναφορά της παροχής κινήτρων του Ν.3212/2003 που καταργήθηκαν με το Ν. 4024/2011 (3‰) καθώς και η χορήγηση και στους ΤΕ του ειδικού αντισταθμίσματος του Ν. 2430/1996.
  6. Άσκηση του επαγγέλματος των Μηχανικών ΤΕ και ολοκλήρωση του νομικού πλαισίου που διέπει αυτήν.

Ο Υπουργός μας παρουσίασε τις απόψεις – προτάσεις του για τα ΤΕΙ και ειδικότερα για τις σχολές της ΣΤΕΦ και το μέλλον τόσο των σχολών όσο και των αποφοίτων της (παλαιών και νέων.)

Τέλος,  συμφωνήθηκε να στελεχωθούν και με εκπροσώπους της ΠΟΜΗΤΕΔΥ τυχόν επιτροπές που θα συστήσει το Υπουργείο για να εξετάσει θέματα  που αφορούν τους Μηχανικούς Δ.Υ.. Καθώς, και η διαρκής και αδιάλειπτη επικοινωνία με το Υπουργείο μέσω του ίδιου του Υπουργού και των συνεργατών του.

Δείτε σχετικά