Print Friendly, PDF & Email

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Δείτε εδώ

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Την Τετάρτη 28 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Υπ. Παιδείας η συνάντηση που είχε καθοριστεί κατά την κινητοποίηση της 21ης Ιουνίου. Αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΠΟΜΗΤΕΔΥ συναντήθηκε με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και συνεργάτες του Υπουργού.

Ετέθησαν για μία ακόμα φορά τα θέματα και οι επιπτώσεις που θα προκύψουν από την εφαρμογή των προβλεπόμενων στο άρθρο 46 του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις»  όπως είχε αναρτηθεί προς διαβούλευση. Οι θέσεις του Υπουργείου διαμορφώνονται ως εξής:

  • Το νομοσχέδιο θα ψηφισθεί εντός του καλοκαιριού και το άρθρο 46 δε θα αποσυρθεί.
  • Οι αδιάσπαστες σπουδές 5ετούς φοίτησης θα οδηγούν σε απονομή master στους αποφοίτους και κατάταξη των στο 7ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου προσόντων.
  • Η απονομή master αναδρομικά σε όλους τους αποφοίτους σχολών 5ετούς φοίτησης, δε θα επιφέρει καμία μεταβολή στο Δημόσιο, αφού δε θα υπάρχει καμία επιπλέον μοριοδότηση στη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων, ούτε βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη.
  • Η επιτροπή για τον καθορισμό του πλαισίου πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες των ΤΕ Μηχανικών θα έχει νέα σύνθεση και θα αποτελείται από τον Γενικό Γραμματέα, ένα εκπρόσωπο των Πανεπιστημίων, έναν εκπρόσωπο των ΤΕΙ και ειδικούς συνεργάτες με απόφαση του Υπουργού.
  • Δε θα υπάρχει διαχωρισμός των πριν ή μετά το 2001 αποφοίτων των ΤΕΙ.

Τονίσθηκε στους συνομιλητές μας ότι πραγματική πρόθεση του ΤΕΕ είναι η νομοθετική κατοχύρωση των μηχανικών κατόχων τίτλων σπουδών αδιάσπαστης 5ετούς φοίτησης, οι οποίοι και αποκλειστικά θα έχουν την δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος  του μηχανικού στη χώρα μας και δόθηκαν οι σχετικές προτάσεις – αποφάσεις των Οργάνων του ΤΕΕ.

Διευκρινίστηκε επίσης ότι η απόφαση του ΤΕΕ να εγγράψει τους ΤΕ Μηχανικούς και η οποία έχει πολυδιαφημισθεί και έτυχε ευνοϊκών κριτικών ακόμα και από τον Υπουργό Παιδείας, είναι μία δόλια και υστερόβουλη κίνηση της Διοίκησης του ΤΕΕ, με στόχο να συγκεντρώσει τους ΤΕ Μηχανικούς σε ένα «παραμητρώο» χωρίς να είναι ισότιμα μέλη του και  να αποφασίζει για αυτούς, χωρίς αυτούς.

Ζητήθηκε σθεναρά η απόσυρση του άρθρου 46 και η υποβολή ενός νέου νομοσχεδίου που θα διευθετεί όλα τα ζητήματα των ΠΕ και ΤΕ Μηχανικών.

Ζητούμε δίκαιη και ΚΑΘΑΡΗ ΛΥΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΝΟΜΟ που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις:

  • Για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΤΕ Μηχανικών.
  • Για την απρόσκοπτη πρόσβαση στο επάγγελμα του μηχανικού με πτυχίο 4ετούς φοίτησης (bachelor)
  • Για τις προϋποθέσεις αδιάσπαστου ή μη 5ετούς κύκλου σπουδών που θα οδηγούν σε master.
  • Για την εγγραφή στο ΤΕΕ όλων των Μηχανικών ως ισότιμα και πλήρη μέλη.
  • Για την αναμόρφωση του πλαισίου επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των ΠΕ και ΤΕ Μηχανικών, με την αναβάθμιση των δικαιωμάτων τους βάσει εμπειρίας, μέσω πτυχίων αντίστοιχων των ΜΕΕΠ

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Η διαμορφωμένη σήμερα συγκυρία, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και οι Νόμοι που τελικά θα ψηφισθούν, θα καθορίσουν το μέλλον των ΤΕ Μηχανικών και των σχολών που αποφοίτησαν.

Ζούμε την πιο κρίσιμη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών.

Τίποτε δε μας χαρίστηκε ποτέ. Πάντα έπρεπε να διεκδικούμε και να παλεύουμε ακόμη και για τα αυτονόητα.

Οι στόχοι του ΤΕΕ γίνονται κάθε μέρα πιο ευδιάκριτοι, ακόμα και για τους πλέον δύσπιστους.

Δε ζητούμε χάρες. Ζητούμε με δικαιοσύνη και λογική τη διευθέτηση όλων των θεμάτων που μας απασχολούν επί δεκαετίες.

Τα ΤΕΙ μετατρέπονται – εξελίσσονται σε Πανεπιστήμια, το ΤΕΙ Αθήνας και το ΤΕΙ Πειραιά, συνενώνονται σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με στόχο να βρεθεί ως επιλογή στο μηχανογραφικό δελτίο επιλογής υποψηφίων.

Τα ΤΕΙ 35 χρόνια μετά την ίδρυσή τους κλείνουν τον κύκλο τους, αλλά οι βασικές σχολές των Πολιτικών, Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων, Τοπογράφων Μηχανικών κλπ ακόμα δεν έχουν Επαγγελματικά Δικαιώματα.

Αυτό είναι  ντροπή για την Πολιτεία, την άτολμη Πολιτεία που διαχρονικά υπέκυπτε στις μεθοδεύσεις και επιδιώξεις του ΤΕΕ, το οποίο λειτούργησε όχι ως σύμβουλος της Πολιτείας, αλλά ως συντεχνιακό σωματείο υπερασπιζόμενο αποκλειστικά τα συμφέροντα των Διπλωματούχων Μηχανικών Μελών του.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ

Δε θα δεχθούμε κάτι λιγότερο από αυτό που αξίζει στους ΤΕ Μηχανικούς.

Μπορούμε να ανατρέψουμε τις επιδιώξεις του ΤΕΕ και πρέπει να παλέψουμε γι αυτό.

Να είμαστε όλοι σε ετοιμότητα για κάθε δράση, γιατί μόνο αν αντιδράσουμε και ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα δικαιωθούμε.