Print Friendly, PDF & Email

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στις 27/03/2024 στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας από φορείς εργαζομένων, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που αφορούν τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας για τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας. Εκ μέρους της ΠΟΜΗΤΕΔΥ παρέστη και έκανε δηλώσεις η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ειρήνη Μπεκιάρη.

Οι εργαζόμενοι εναντιώνονται στην κυβέρνηση που προωθεί την παράδοση της διαχείρισης των υδάτων της Θεσσαλίας σε ανώνυμη εταιρεία (Ο.Δ.Υ.Θ. Α.Ε.). Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό στην ανώνυμη εταιρεία θα ενσωματωθούν οι 53 υπάρχοντες ΤΟΕΒ και ο ένας ΓΟΕΒ (Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων) και θα μεταφερθούν, μαζί με το προσωπικό τους, το Τμήμα Παρακολούθησης και Προστασίας των Υδατικών Πόρων της Δ/νσης Υδάτων Θεσσαλίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας όπως και η Δ/νση Υδροοικονομίας και Εποπτείας ΤΟΕΒ της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Είναι ξεκάθαρο ότι η μεθόδευση αυτή επιχειρείται, προκειμένου τα προσδοκώμενα κέρδη να είναι αρκετά «ελκυστικά» για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Φαίνεται πως η ορθολογική διαχείριση των υδάτων, όπως και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση συναφών έργων, αντιπλημμυρικών κ.α. δεν αποτελούν προτεραιότητες για τις κυβερνήσεις που υπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα και για αυτό έχουν στόχο την άλωση του δημοσίου και την ιδιωτικοποίηση δημοσίων αγαθών.

Η σημερινή κυβέρνηση, όπως ακριβώς και οι προηγούμενες, βαρύνεται για την τραγική υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων του δημοσίου όπως και για τον σκόπιμο κατακερματισμό αρμοδιοτήτων, προκειμένου να παραδώσει στα επιχειρηματικά συμφέροντα ένα, αδιαπραγμάτευτα, δημόσιο κοινωνικό αγαθό και να προωθήσει παραπέρα την “εργολαβοποίηση” των δημοσίων έργων και υπηρεσιών.

Είναι φανερό ότι η μεθόδευση ιδιωτικοποίησης του νερού της Θεσσαλίας μέσω της παράδοσης της διαχείρισης σε Ανώνυμη Εταιρεία, αποτελεί προπομπό για την υπόλοιπη χώρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την περαιτέρω εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση του νερού, ούτε την μεταφορά μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων σε Ανώνυμη Εταιρεία. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει δραματικές συνέπειες, τόσο για τους συναδέλφους που εργάζονται στις υπηρεσίες που θα μεταφερθούν στην Α.Ε. και αφορά στη σχέση και τις συνθήκες εργασίας, όσο και για όλους τους υπόλοιπους που θα επιβαρυνθούμε από την υπερτιμολόγηση του νερού.

Το νερό είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα.

Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Όχι στη δημιουργία ΑΕ διαχείρισης υδάτων στη Θεσσαλία.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ, κ. ΜΠΕΚΙΑΡΗ