Print Friendly, PDF & Email

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚOY TOMEA ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ.
Δ/ΝΣΗ : α) ΤΟΣΙΤΣΑ 1Β 106 82    β)  ΒΑΡΒΑΚΗ 12    114 54    ΑΘΗΝΑ
Τηλ.&  Fax : 210 5241814
Website: http://www.pomitedy.gr

Αθήνα   7/  9 / 2011

ΔΕΛΤΙΟ     ΤΥΠΟΥ

Στις 6/9/2011 όπως ανακοινώθηκε από το ΣΤΕ εκδόθηκαν από το Ε’ Τμήμα του, μια σειρά γνωμοδοτήσεων (202-206/2011) που αφορούσαν τα Σχέδια Π.Δ. για το πλαίσιο άσκησης επαγγέλματος των Μηχανικών αποφοίτων ΤΕΙ και είχαν αποσταλεί από τον Φεβρουάριο του 2011 από το Υπουργείο Παιδείας.
Καταρχήν όπως διαπιστώσαμε οι βασικές επισημάνσεις που γίνονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας  είναι ταυτόσημες με αυτές που από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την έκδοση πλαισίου επαγγέλματος των Μηχανικών ΤΕΙ αλλά και άλλων ειδικοτήτων, η Ομοσπονδία μας είχε επισημάνει προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και είχαν σχέση με την έκδοση της άδειας άσκησης επαγγέλματος από το λεγόμενο διευρυμένο ΤΕΕ, τα λεγόμενα επίπεδα επαγγελματικής ευθύνης όπως και με λοιπές νομοτεχνικές ελλείψεις (ελλείψεις γνωμοδοτήσεων ΣΑΠΕ – ΣΑΤΕ κλπ).
‘Όλα τα παραπάνω κρίθηκαν απορριπτέα από το Συμβούλιο της Επικρατείας από την στιγμή που δεν είχαν προβλεφθεί από Νομοθετικές ρυθμίσεις.
Πληρέστερη ενημέρωση για το θέμα αυτό θα ακολουθήσει όταν θα έχουμε την δυνατότητα επεξεργασίας των γνωμοδοτήσεων μετά την αποστολή τους στο Υπουργείο Παιδείας.

Συνάδελφοι
Σήμερα αισθανόμαστε πλήρως δικαιωμένοι ως προς την επιλογή μας να καταθέσουμε τον Φεβρουάριο 2011 Υπόμνημα προς το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, κάνοντας μία σειρά επισημάνσεων για όλα τα προβλήματα τα οποία θα δημιουργούσαν τα Σχέδια Π.Δ. εφόσον εγκρινόταν και τα οποία θα ήταν ανεφάρμοστα λόγω της αοριστίας τους για όλους, αφού παρέπεμπαν σε μελλοντικές ρυθμίσεις, ήταν δε παράλληλα υποτιμητικά και απαξιωτικά για τις δύο ειδικότητες των τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Τοπογράφων.

Συνάδελφοι,
Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση με Νομοθετική ρύθμιση που θα προωθηθεί άμεσα θα προχωρήσει σε πλήρες άνοιγμα των επαγγελμάτων και ενώ υποτίθεται ότι στο τομέα αυτό υπό την πίεση της τρόικας εξευρωπαϊζόμαστε, δεκάδες χιλιάδες απόφοιτοι Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας εξακολουθούμε για τέσσερις δεκαετίες σχεδόν να είμαστε όμηροι της πολιτείας , των κυβερνήσεων και των συντεχνιών που τελικά μάλλον αυτές κυβερνάνε.
Για μια ακόμα φορά  καλούμε όλους τους φορείς των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων να ξεκινήσουμε έναν ειλικρινή διάλογο προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις για τα χρόνια προβλήματα μας.