Print Friendly, PDF & Email

 

ΜΕΣΩ του υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου ο πολίτης μπορεί σε ολόκληρη την Αττική να εντοπίσει μία έκταση, από έναν ολόκληρο ορεινό όγκο μέχρι μία μικρή ιδιοκτησία και να πάρει αυτομάτως όλες τις θεσμικές πληροφορίες για τις επιτρεπόμενες χρήσεις, τους όρους δόμησης, το καθεστώς προστασίας της.

clip_image002

Αυτή η δυνατότητα, που εξυπηρετεί αυτομάτως ελεύθερα και δωρεάν όσους ενδιαφέρονται για αγοραπωλησίες ακινήτων και επενδύσεις αλλά και εκείνους, φυσικά πρόσωπα και φορείς, που πασχίζουν να προστατέψουν από οργανωμένα συμφέροντα, επιτήδειους και καταπατητές ευαίσθητες εκτάσεις, όπως δάση, πάρκα, αρχαιολογικούς χώρους και αιγιαλούς, δεν είναι προαναγγελία για το μέλλον.

Πρόκειται για τη βάση γεωχωρικής πληροφορίας του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), η οποία σιωπηρά, χωρίς προμήθειες και δαπάνες αλλά εκ των ενόντων, με σχεδόν μηδενικό κόστος και συστηματική δουλειά της διοίκησης του Οργανισμού και το μεράκι υπαλλήλων και συνεργατών της, είναι ήδη στον αέρα σε πιλοτική εφαρμογή, με στόχο να τεθεί σε κανονική λειτουργία εντός του Απριλίου.

Βέβαια για αυτή την εφαρμογή, που οι χρήστες όταν την ανακαλύπτουν στην αρχή δεν πιστεύουν την ύπαρξή της και εν συνεχεία την εκθειάζουν με τα καλύτερα λόγια στο Διαδίκτυο, υπάρχει η βάσιμη ανησυχία ότι θα ακολουθήσει την τύχη του φορέα που τη δημιούργησε. Δηλαδή του ΟΡΣΑ, που με νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο ψηφίζεται στη Βουλή, καταργείται οριστικά και μπαίνει «ταφόπλακα» συνολικά στο αναπτυξιακό έργο του Οργανισμού.

Προβλέπεται οι αρμοδιότητες του ΟΡΣΑ, που αποτελεί εδώ και 35 χρόνια αυτόνομο φορέα με καταλυτικό ρόλο στον πολεοδομικό, χωροταξικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό, όπως επίσης στην προστασία του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος της Αττικής, να διαχυθούν στα γρανάζια της υπηρεσιακής δομής του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Μνημονιακή υποταγή

Η κυβέρνηση, εκπληρώνοντας μνημονιακές υποχρεώσεις, περιλαμβάνει τον ΟΡΣΑ, όπως αντίστοιχα τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης (ΟΡΣΘ), σε 21 καταργούμενους φορείς του Δημοσίου. Με ατεκμηρίωτα επιχειρήματα, όπως περί εξοικονόμησης πόρων και ότι έχουν ολοκληρώσει την αποστολή τους, βάζει στους δύο Οργανισμούς λουκέτο.

Η εξοικονόμηση πόρων από την κατάργηση του ΟΡΣΑ θα είναι μηδενική, ενώ παράλληλα υπάρχουν μεγάλες εκκρεμότητες και αναπτυξιακά πλάνα, που μένουν στον αέρα. Χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης επισήμανε στη Βουλή ότι «ειδικά για την περιοχή της πρωτεύουσας και τον ΟΡΣΑ, καμία από τις αιτιάσεις που προβάλλει η κυβέρνηση για να αιτιολογήσει την κατάργησή του δεν ισχύει».

Απέδειξε ότι οι 25 υπάλληλοι του Οργανισμού, με τις ίδιες αποδοχές θα μετακινηθούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ τόνισε ότι στην Αττική, όπου συγκεντρώνεται το 35% του συνολικού πληθυσμού της χώρας (66 δήμοι, εκ των οποίων 8 νησιωτικοί) και παράγεται το 48% του ΑΕΠ, είναι αυτονόητη η ανάγκη άσκησης πολιτικών σε μητροπολιτικό επίπεδο, ανάγκη η οποία είναι διαρκής και απαιτεί έναν συνεχώς εξελισσόμενο προγραμματισμό.

Ο κ. Πανούσης σημείωσε ακόμη ότι «τόσο ο όγκος όσο και η σημαντικότητα των θεμάτων λογικά απαιτεί όχι την κατάργηση αλλά την αναβάθμιση του ΟΡΣΑ σε φορέα μητροπολιτικής διακυβέρνησης». Αντιθέτως, σημείωσε ότι «η κυβερνητική επιλογή είναι η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΟΡΣΑ σε επίπεδο διεύθυνσης υπουργείου, δομή η οποία δεν υπάρχει και άρα προκύπτει κενό με την κατάργηση του ΟΡΣΑ».

Το αναπτυξιακό έργο του ΟΡΣΑ, όπως, ανάμεσα σε πλήθος άλλα, η εφαρμογή γεωχωρικής πληροφορίας της Αττικής, γίνεται ο αδιάψευστος μάρτυρας του λανθασμένου κυβερνητικού σχεδιασμού, που όμως υπό την πίεση των μνημονιακών επιταγών οι κυβερνητικοί αρμόδιοι δεν αναλαμβάνουν την πολιτική πρωτοβουλία να αποσοβήσουν είτε να διορθώσουν.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, προφανώς φορτωμένος με πολιτικές ενοχές, καθώς λόγω της πολιτικής του προέλευσης, της περιβαλλοντικής του διαδρομής αλλά και της επιστημονικής γνώσης του είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται το ολέθριο λάθος που συντελείται με την κατάργηση του ΟΡΣΑ, φέρεται να δηλώνει αποφασισμένος να διασώσει όχι τον Οργανισμό αλλά το έργο του στη νέα δομή του υπουργείου. Δύσκολο έως ακατόρθωτο να διασωθεί το έργο του ΟΡΣΑ, λένε όσοι γνωρίζουν όχι μόνον τα κενά που υπάρχουν στην υπηρεσιακή δομή αλλά και την αδυσώπητη γραφειοκρατική λειτουργία του υπουργείου.

Ετσι, ανάμεσα σε άλλα και παρά τις καλές προθέσεις είναι αβέβαιο αν η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΡΣΑ, που για να ζήσει θέλει διαρκή παρακολούθηση, επικαιροποίηση των δεδομένων, συνεχή διεύρυνση της βάσης των πληροφοριών σε συνεργασία με όλο το φάσμα των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης, των οργανισμών και την αυτοδιοίκηση, τελικά θα ζήσει ή πριν καν γεννηθεί θα πνιγεί στο μαύρο σκοτάδι.

Η βάση δεδομένων

Η βάση γεωχωρικής πληροφορίας του ΟΡΣΑ, όπως πληροφορούμαστε από στελέχη του ΟΡΣΑ και παράγοντες του ΠΕΚΑ, με πρωτοβουλίες της πρόεδρου Βιβής Μπάτσου και της αντιπροέδρου του ΟΡΣΑ Δάφνης Μπαρμπαγιανέρη, άρχισε να υλοποιείται εδώ και περίπου 8 μήνες, με τρεις βασικούς στόχους.

Ο πρώτος ήταν να πάψει να ακούγεται το επιχείρημα των πολλών τελευταίων ετών, που αποτέλεσε πρόσχημα και για πάρα πολλές παρεμβάσεις και αυθαιρεσίες, ότι «στην Αττική δεν είναι ρυθμισμένος ο χώρος». Οι άλλοι δύο στόχοι ήταν να εναρμονιστεί ο Οργανισμός με το νόμο και την Κοινοτική Οδηγία (ν. 3882/2010 περί ΕΥΓΕΠ και 2007/2/ΕΚ inspire) για τα ανοιχτά γεωχωρικά δεδομένα που πρέπει να έχουν όλοι οι φορείς του Δημοσίου και να προσφέρουν δωρεάν στους πολίτες και με το νόμο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση (ν. 3979/11).

Σε πρακτικό επίπεδο διεκπεραιώθηκε ένας πολύ μεγάλος όγκος εργασίας, ψηφιακής καταχώρησης των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου, των Προεδρικών Διαταγμάτων Προστασίας της Αττικής και πλήθος άλλες θεσμικές πληροφορίες για τα χωροταξικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά δεδομένα της Αττικής, που είναι διαχρονικά θεσμοθετημένα από την πολιτεία. Η διαδικτυακή εφαρμογή παράλληλα με την ψηφιακή καταχώριση και τις θεσμικές πληροφορίες προσφέρει στο χρήστη και τη δυνατότητα πλοήγησης στο χώρο.

Πολλές αποκλίσεις

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψαν πάρα πολλές αποκλίσεις, που υπήρχαν λόγω των ασύμβατων μεταξύ τους τεχνολογιών και καταχωρίσεων, οι οποίες διορθώθηκαν. Για παράδειγμα τα συμβατικά σχεδιαγράμματα που προσδιόριζαν τη ΖΟΕ Λαυρεωτικής δεν απέκλειαν αποκλίσεις που να επέτρεπαν η πολεοδομία να δώσει άδεια δόμησης σε έκταση, η οποία όμως βρίσκεται σε ζώνη προστασίας. Βρέθηκαν οι αποκλίσεις και τα σφάλματα και διορθώθηκαν οι αλληλεπικαλύψεις, με υπόβαθρο τους ορθοφωτοχάρτες της εταιρείας του Κτηματολογίου.

Χαρακτηριστικά λοιπόν με τη νέα εφαρμογή του ΟΡΣΑ ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει την πολεοδομική ταυτότητα του ακινήτου που τον ενδιαφέρει.

Να δει τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης, να εντοπίσει σε ποιες περιοχές μπορεί να γίνει π.χ. βιομηχανία ή οποιαδήποτε άλλη επενδυτική δραστηριότητα ή να διαλέξει περιοχή αμιγούς κατοικίας για τη διαμονή του.

Να γνωρίσει σε ποιες περιοχές έχουν αδειοδοτηθεί ενεργειακές επενδύσεις ή να δει τις επιτρεπόμενες χρήσεις σε όλους τους σταθμούς, υφιστάμενους και μελλοντικούς, του μετρό κ.ά.

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=418280

×