Print Friendly, PDF & Email

 

image

Διαβάζοντας στις 26/06/2014 το άρθρο με τίτλο “Ποιός φοβάται τις εξετάσεις των Ενεργειακών Επιθεωρητών;” στην ιστοσελίδα B2Green, μου δημιουργήθηκαν κάποιες σκέψεις και προβληματισμοί τους οποίους, αισθάνθηκα την ανάγκη να εκφράσω δημόσια, με όλη την ευθύνη που συνεπάγεται μια τέτοια ενέργεια.

Αναρωτιέμαι λοιπόν, μέχρι ποίου σημείου οι συντάκτες του άρθρου, μπορούν να υποτιμούν τη δική τους νοημοσύνη, και όχι των Μηχανικών, με το να δημοσιεύουν άρθρα στα οποία “κουνούν” το δάχτυλο στις χιλιάδες των Μηχανικών, τους οποίους εκπροσωπεί ο φορέας στον οποίο εργάζονται. Και εξηγούμαι.

Ισχυρίζονται λοιπόν, αυτοί οι κύριοι και πολύ σωστά, στο πρώτο τμήμα του άρθρου, ότι οι επιστήμονες με τη σωστή σημασία του όρου, και όχι οι κάτοχοι απλώς του “χαρτιού” πρέπει στη διάρκεια του επιστημονικού-επαγγελματικού τους βίου «να επιμορφώνονται, να ανανεώνουν και εμπλουτίζουν το γνωστικό τους αντικείμενο».

Έως εδώ, πολύ σωστά. Έχουμε λοιπόν, κάποιες χιλιάδες συναδέλφων Μηχανικών οι οποίοι είτε στη πιο πάνω λογική είτε στη λογική της επιβίωσης μέσα σε ένα επάγγελμα το οποίο τείνει να σβηστεί από το χάρτη, προσέρχονται και ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΔΡΑ για να παρακολουθήσουν τα επιμορφωτικά σεμινάρια για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές τα οποία οργανώνει το ίδιο το ΤΕΕ.

Το παράδοξο έως ύποπτο είναι ότι στη συνέχεια το ΤΕΕ καλεί τόσο τους εκπαιδευτές (τους οποίους επέλεξε με κάποιο τρόπο το ίδιο) όσο και τους εκπαιδευθέντες να περάσουν από εξετάσεις “τον παλιό και δοκιμασμένο τρόπο”, όπως λέει, προκειμένου να αποδείξουν ότι έχουν “κατανοήσει και έχουν κάνει κτήμα τους τις νέες γνώσεις”, όπως επίσης ξαναλέει.

Μα κύριοι γραφειοκράτες του ΤΕΕ οι χιλιάδες αυτές των μάχιμων Μηχανικών εκπονούν ήδη μελέτες ΚΕΝΑΚ για νέα ή πλήρως ανακαινιζόμενα κτίρια, καθώς επίσης υπογράφουν κάποιες χιλιάδες ενεργειακά πιστοποιητικά. Με τη δική σας λογική, λοιπόν, ένας Μηχανικός πενταετούς φοιτήσεως μπορεί να εκπονεί ένα σωρό απαιτητικές μελέτες, οι περισσότερες των οποίων είναι άμεσα συνυφασμένες με την ασφάλεια και την υγιεινή, αλλά δεν μπορεί να κάνει μια ενεργειακή επιθεώρηση και να υπογράψει το αντίστοιχο πιστοποιητικό εάν δεν περάσει από εξετάσεις και πληρώσει και 100€ παράβολο.

Είναι προφανής, η αντίφαση και ο παραλογισμός των συμπερασμάτων στα οποία καταλήγουν τα επιχειρήματα των γραφειοκρατών του ΤΕΕ. Δεν καταλαβαίνουν αυτοί οι κύριοι ότι προκειμένου να εξυπηρετήσουν μια εισπρακτική λογική, προσπαθούν να την “ντύσουν” με επιχειρήματα τα οποία στη καλύτερη περίπτωση είναι ανεδαφικά και στη χειρότερη φαιδρά. Είναι ηλίου φαεινότερο, ότι οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται απεγνωσμένα έσοδα τα οποία προσδοκούν να αρπάξουν από τα εξέταστρα των “ανεπαρκών” Μηχανικών προκειμένου να τους πουλήσουν το “χαρτί” το οποίο οι ίδιοι μετά βδελυγμίας κατακεραυνώνουν στην αρχή του ίδιου άρθρου.

Και ένα τελευταίο ρητορικό ερώτημα:

Πέρασε ποτέ από το μυαλό των γραφειοκρατών του ΤΕΕ, κάθε φορά που αλλάζει ο αντισεισμικός κανονισμός (μείζονος σημασίας και σπουδαιότητος, συγκρινόμενος με τα ενεργειακά πιστοποιητικά) να υποχρεώσει τους κατά τα άλλα αξιολογότατους συναδέλφους Πολιτικούς Μηχανικούς να περάσουν από σεμινάρια και εξετάσεις προκειμένου να έχουν το δικαίωμα να υπογράφουν τις στατικές μελέτες;

Υ.Γ.

Έλαβα γνώση του “διορθωτικού” σχολίου του ΤΕΕ με ημερομηνία 27/06/2014 στο οποίο οφείλω να αναγνωρίσω τη φιλότιμη προσπάθεια για επανόρθωση όσων εγράφησαν στο προηγούμενο άρθρο. Παρ’ όλα αυτά θεωρώ ότι διαπράχθηκε ένα τεράστιο ατόπημα, τολμώ να πω ύβρις, στο πρόσωπο χιλιάδων μάχιμων και συνταξιούχων Μηχανικών τους οποίους εκπροσωπεί το ΤΕΕ και στο οποίο εργάζονται αυτοί οι γραφειοκράτες. Δεν χρειάζεται να τους θυμίσω ότι αυτοί οι “ανεπαρκείς” Μηχανικοί έχουν λάμψει, τόσο στην πατρίδα μας όσο και στο εξωτερικό, για την επαγγελματική τους επάρκεια και το επαγγελματικό ήθος. Επειδή η συζήτηση για τις εξετάσεις των Ενεργειακών Επιθεωρητών κρατάει πολύ καιρό είναι καταφανές ότι δεν υπάρχει μεταμέλεια από πλευράς ΤΕΕ και υπουργείου για όσα ελέχθησαν αλλά εισπρακτική μεθόδευση (Homo(TEE) sine pecunia est imago mortis).

Αυτοί λοιπόν, οι γραφειοκράτες των οποίων οι απόψεις εκθέτουν ανεπανόρθωτα το ΤΕΕ, θα πρέπει πριν εκφραστούν δημόσια να συνεκτιμούν την εκτεταμένη πλέον ανέχεια στο κόσμο των Μηχανικών και την υποβόσκουσα αγανάκτηση. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια ούτε για παράβολα,ούτε για εξέταστρα σε εξετάσεις αμφιβόλου ωφελείας.

Με εκτίμηση

Γρηγόρης Χατζηπαναγιώτου

Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Washington University, St.Louis,Mo-USA

Ενεργειακός Επιθεωρητής Κτιρίων

×